Hoppa till innehåll
Hem » Skillnaden mellan krediter och lån

Skillnaden mellan krediter och lån

Skillnaden mellan krediter och lån

Kredit kan vara mer lockande än lån och leda till att man lånar oftare än nödvändigt, bara för att man kan. Det är också möjligt att hitta ett lån med en lägre ränta än vad du betalar på lånet. Givetvis kan du ha både kreditkort och kontokredit och ta ett lån samtidigt vid behov. I många fall är detta helt logiskt. Du bör dock inte köpa en bil eller annat dyrt på kredit utan det är bättre att använda ett billån där du använder något du lånar som säkerhet för lånet.

Kredit är ett vidare begrepp som ibland innebär uppskov, som att betala tillbaka ett lån. En kreditram kan vara ofrivillig, till exempel när din kund betalar en faktura för sent och du måste vänta med att betala. Då ger du kredit du inte förväntat dig. Företagskredit avser att ett finansinstitut lämnar över en summa pengar till dig, som du kan använda helt eller delvis enligt dina behov.

Kredit kan leda till skuldfälla

Många gånger är kreditlinjer och andra mindre beräknade former av lån den verkliga anledningen till att du hamnar i en skuldfälla. När detta händer är din bästa insats att försöka få ett större lån till en bättre ränta, som täcker alla små skulder och kreditlinjer. Om du inte har säkerheter att låna i en traditionell bank kan du ansöka om ett privatlån med betydligt bättre ränta än en kreditram

Allt är relativt och vissa erbjuder bättre villkor än andra. Kreditlån och så kallade snabblån hör till kategorin ”dyra lån med hög ränta”. Alltså bör du endast ansöka om ett kreditlån om du med säkerhet vet att du kan betala igen pengarna, annars kostar det alltid mer än det smakar.

Många av de krediter som finns tillgängliga idag är högkostnadskrediter. Det behöver inte innebära att de är dåliga. Ibland är det helt motiverat att betala ränta på den nivå som det handlar om här. Kanske för att man inte är tillräckligt kreditvärdig för att kunna få en bättre ränta. Det är dock bra att begreppet finns då det ökar medvetenheten om att det kan kosta en hel del att utnyttja krediter. Särskilt om du inte betalar tillbaka dem så fort som möjligt utan låter skulden ticka på, månad efter månad.

Kredit är ett lån eller en skuld som betalas tillbaka vid en senare tidpunkt. Detta lån kan användas för att finansiera olika ändamål, från att köpa en bil eller ett hus till att betala nödvändiga utgifter såsom mat och hyra. Det finns olika typer av krediter och det är viktigt att förstå skillnaderna mellan dessa för att kunna välja rätt typ av kredit och använda den på ett ansvarsfullt sätt

För och nackdelar med krediter och lån

Krediter kan utgöra en större frestelse än lån och leda till att man lånar pengar oftare än nödvändigt, bara för att man kan. Det går också att hitta lån med lägre ränta än den du betalar för krediter. Självklart kan du ha både ett kreditkort och en kontokredit samtidigt som du tar lån vid behov.

Det är fullt motiverat i många sammanhang. Du ska dock inte köpa en bil eller något annat dyrt på kredit utan det är bättre med ett billån där du använder det du lånar till som säkerhet för lånet. Det gäller även bolån. Kredit är ett något vidare begrepp som ibland handlar om anstånd, till exempel med att betala tillbaka ett lån. Krediten kan vara ofrivillig, som när din kund drar ut på betalningstiden för en faktura och du får vänta på pengarna.

Då har du gett en kredit du inte hade tänkt dig. Företagskredit innebär att ett finansinstitut ställer en summa pengar till ditt förfogande, som du utnyttjar hela eller delar av beroende på ditt behov[6]. Många gånger är kreditlån och andra mindre nogräknade låneformer själva anledningen till att du hamnar i en skuldfälla. När det händer är det bästa alternativet att försöka ta ett större lån med mer förmånlig ränta som täcker alla småskulder och kreditlån. Har du ingen säkerhet att låna mot hos en traditionell bank kan du ansöka om ett privatlån som har betydligt bättre räntevillkor än kreditlån.

Kredit är ett anstånd

Kredit är ett något vidare begrepp som ibland handlar om anstånd, till exempel med att betala tillbaka ett lån. Krediten kan vara ofrivillig, som när din kund drar ut på betalningstiden för en faktura och du får vänta på pengarna. Då har du gett en kredit du inte hade tänkt dig. Företagskredit innebär att ett finansinstitut ställer en summa pengar till ditt förfogande, som du utnyttjar hela eller delar av beroende på ditt behov.

Många gånger är kreditlån och andra mindre nogräknade låneformer själva anledningen till att du hamnar i en skuldfälla. När det händer är det bästa alternativet att försöka ta ett större lån med mer förmånlig ränta som täcker alla småskulder och kreditlån. Har du ingen säkerhet att låna mot hos en traditionell bank kan du ansöka om ett privatlån som har betydligt bättre räntevillkor än kreditlån.